Na vašem soukromí nám záleží

K zajištění funkčnosti webového Poreseno.cz používáme soubory cookies. cookies a dále k analýze Vaší návštěvnosti. Sbíráme anonymní data, která poté vyhodnocujeme za účelem optimalizace webového portálu. Více se dozvíte v podmínkách užívání.

Obsah článku

Placení daně z nemovitosti

Daň z nemovitosti se obvykle platí do 31. 5. V případě, že daň přesáhne 5 000 Kč, lze ji (ale není to nutné) zaplatit ve dvou splátkách, první do 31. 5. a druhou do 30. 11. Výzva k zaplacení vám přijde buď formou složenky, nebo vám přijdou údaje k platbě do e-mailu nebo datové schránky. Zaplatit pak můžete elektronicky, formou SIPO platby, na poště nebo třeba hotově na pokladně finančního úřadu.

Co musím udělat předem?

Pokud jste v lednu nebo v předchozích letech podali přiznání k dani z nemovitých věcí (podrobně o přiznání k dani z nemovitosti), stačí počkat na složenku, informace k platbě nebo na automatické stržení formou SIPO platby. Tyto informace by měly přijít v dubnu nebo květnu.

Jak dostanu informace o platbě?

Výzva k platbě spolu s instrukcemi vám přijde jedním z těchto způsobů:

  • e-mailem
    • Pokud jste se přihlásili k zasílání údajů o placení e-mailem. To lze udělat buď přímo ve formuláři daňového přiznání, případně podáním speciálního formuláře s žádostí na finanční úřad. Více k zasílání informací e-mailem zde.
  • do datové schránky
    • Pokud máte zřízenou datovou schránku, přijdou vám informace k platbě daně tam. Pozor, záleží na tom, jestli máte datovou schránku založenou jako fyzická nebo právnická osoba (pokud platíte daň jako fyzická osoba, musíte mít datovou schránku jako fyzická osoba).
  • složenkou
    • Pokud jste se nepřihlásili k zasílání údajů o placení e-mailem, ani nemáte datovou schránku, přijde vám poštou složenka.

Platební informace si navíc můžete sami dohledat po přihlášení na webu mojedane.cz.

Postup platby se dočtete ve výzvě k platbě. Složenku je potřeba zaplatit na poště. Můžete si také nechat zřídit SIPO platbu, pak vám finanční úřad strhne částku automaticky.

Do kdy je nutné zaplatit daň?

  • Standardně do 31. 5.
  • Pokud je výše daně přesáhne 5 000 Kč, lze platbu rozložit do dvou splátek se splatností 31. 5. a 30. 11. Ale pokud chcete, můžete celou částku zaplatit najednou.

Ve specifických případech, např. když provozujete zemědělskou výrobu nebo chov ryb, mohou být lhůty nastavené jinak (více zde).

Zdroje: financnisprava.cz, mfcr.cz, mojedane.cz

Pomohl vám tento článek?