Na vašem soukromí nám záleží

K zajištění funkčnosti webového Poreseno.cz používáme soubory cookies. cookies a dále k analýze Vaší návštěvnosti. Sbíráme anonymní data, která poté vyhodnocujeme za účelem optimalizace webového portálu. Více se dozvíte v podmínkách užívání.

Obsah článku

Co zkontrolovat před koupí nemovitosti?

Před koupí nemovitosti, nejlépe ještě před složením rezervačního poplatku, byste měli nemovitost osobně navštívit, posoudit technický stav, zkontrolovat vlastnictví prodávajících a kupní, případně i rezervační smlouvu.

Pokud si nebudete jistí, zda dokážete technický stav nebo smlouvy posoudit sami, doporučujeme využít odborníky. Sice zaplatíte poplatek, ale vzhledem k ceně nemovitostí je to pořád malá částka. Některé z těchto služeb zařídí nebo zprostředkují realitní makléři, proto může být výhodné řešit nákup nemovitosti přes ně.

Osobní prohlídka

Cílem je posoudit, zda nemovitost odpovídá vašim představám a zda nemá vady, o kterých se inzerát nezmiňoval. Hodí se vzít s sebou další osobu.

S kontrolou při osobní prohlídce vám může pomoci seznam věcí, které zkontrolovat a na které se zeptat.

Posouzení technického stavu nemovitosti

Pokud nemáte zkušenosti s posouzením technického stavu nemovitosti, doporučujeme s sebou na prohlídku vzít odborníka. Nejlepší je mít spolehlivou a zkušenou osobu ve svém okolí, ale když nikoho takového neznáte, může vám asistenci zprostředkovat realitní makléř, případně můžete využít placenou službu.

Placené služby technické kontroly nemovitosti stojí obvykle v rozmezí 5 až 15 tisíc korun, v závislosti na rozsahu kontroly a velikosti bytu nebo domu.

Vybrané weby nabízející kontrolu technického stavu nemovitosti:

Co lze zkontrolovat online

Kromě samotného stavu nemovitosti si můžete využít:

Katastr nemovitostí

Nahlížení do katastru nemovitostí je online a zdarma na webu katastrálního úřadu zde. Vyhledávat můžete parcelu, stavbu nebo jednotku. V případě, že chcete koupit byt, vyplatí se prozkoumat i vlastnictví budovy a pozemku.

Prověřte především:

  • Je prodávající vlastníkem nemovitosti? Není nemovitost např. v podílovém vlastnictví, o kterém byste nevěděli? Více o druzích vlastnictví nemovitostí.
  • Je vlastnické právo ve společném jmění manželů (SJM)? Pokud ano, budou muset s prodejem souhlasit oba.
  • V případě bytu, je jednotka označena jako byt, a ne jako nebytový prostor?
  • Není nemovitost chráněna, např. pokud by byla v památkové zóně?
  • Není omezeno vlastnické právo? Typicky se jedná o zástavní právo kvůli hypotéce, může jít ale také o exekuci.

Mapa záplavových oblastí

Např. na webu Výzkumného ústavu vodohospodářského (zde) si můžete ověřit, zda je pozemek v některé ze záplavových zón.

Registry dlužníků a exekucí

V případě pochybností o prodávajících je možné nahlédnout také do registrů dlužníků, případně exekucí. Obvykle jde o placené služby. Ovšem i v případě, že prodávající mají nějaký dluh, nutně neznamená, že by koupě neměla proběhnout. Jen buďte obezřetní, jestli nemovitost není zatížená zástavním právem apod.

Společenství vlastníků a družstvo

Pokud kupujete byt do osobního nebo družstevního vlastnictví, vyplatí se prověřit i společenství vlastníků (SVJ), resp. družstvo.

Zaměřte se na:

  • Nemá SVJ nebo družstvo dluhy?
  • Jaký je stav fondu oprav a kolik se přispívá?
  • Jsou plánovány nebo budou nutné větší rekonstrukce domu (střecha, výtah apod.)?
  • Nejsou ve stanovách SVJ nebo družstva pravidla, která by vás omezovala (např. noční klid apod.)?

Pomohl vám tento článek?