Na vašem soukromí nám záleží

K zajištění funkčnosti webového Poreseno.cz používáme soubory cookies. cookies a dále k analýze Vaší návštěvnosti. Sbíráme anonymní data, která poté vyhodnocujeme za účelem optimalizace webového portálu. Více se dozvíte v podmínkách užívání.

Ukázka ročního vyúčtování služeb

Níže vidíte výřez z ročního vyúčtování služeb pro jednoho nájemníka v bytovém domu. Jde pouze o ilustraci, u každého pronajímatele mohou mít takovéto výpisy jinou podobu.

Ukázka ročního vyúčtování služeb
Ukázka ročního vyúčtování služeb

Vysvětlivky

  1. Průměrné množství na bytovou jednotku / celou nemovitost ukazuje, jakou část spotřeby celého domu připadá na vás a váš byt. V případě prvního řádku byla cena za údržbu komínu 7 000 Kč za celý rok a počet bytových jednotek v domě je 22, takže na jeden byt připadá roční platba 480 Kč.
  2. Sloupec “Uhrazeno” je součet všech měsíčních záloh, které jste platili. Např. v prvním řádku je vidět, že za údržbu komínu se platila záloha 40 Kč každý měsíc, takže za rok zaplatil nájemník celkem 480 Kč.
  3. Text menším písmem pod typem služby (v prvním řádku “komín”) udává způsob vyúčtování. Zde “100 % na jednotku (rovný díl)” znamená, že se celková částka 7 000 Kč za rok na údržbu komínu rozúčtuje rovnoměrně na každý byt bez ohledu na to, kolik v bytě bydlí nájemníků.
  4. Zde text “100 % osoby (uživatelé)” znamená, že se tato služba (v druhém řádku “odpad”) rozúčtuje podle počtu nájemníků v domě (pozn.: zde počet nájemníků v celém domě nedává dohromady celé číslo, protože se zohledňuje, že někteří se nastěhovali až v průběhu roku, a neplatí tak za celý rok).
  5. Zde text “100 % měř. soustavy (vodoměr SV)” vyjadřuje, že účet za vodu počítá podle reálné spotřeby bytu na základě vodoměru. V této ukázce byla spotřeba vody v bytě 62 metrů krychlových za rok, což odpovídá 6 737,48 Kč.
  6. Na základě tohoto ukázkového vyúčtování by nájemník musel doplatit 2 023 Kč. Součet reálných nákladů za služby byl 8 383 Kč a 6 360 Kč už bylo v průběhu roku zaplaceno na zálohách.

Pomohl vám tento článek?