Na vašem soukromí nám záleží

K zajištění funkčnosti webového Poreseno.cz používáme soubory cookies. cookies a dále k analýze Vaší návštěvnosti. Sbíráme anonymní data, která poté vyhodnocujeme za účelem optimalizace webového portálu. Více se dozvíte v podmínkách užívání.

Obsah článku

Podvody s inzeráty na pronájem a koupi nemovitosti

Na realitních inzertních webech, skupinách na sociálních sítích i na diskusních fórech se objevují podvodníci, kteří se snaží vylákat ze zájemců peníze, osobní údaje nebo další informace. Níže najdete příklady podvodů a varovných signálů a tipy, co proti nim dělat.

Příliš lákavá nabídka

Varovný signál: Nabízený byt nebo dům je za výrazně nižší cenu, než je běžné pro nemovitost této velikosti a v této lokalitě.

Co dělat: Buďte velmi ostražití. Zkontrolujte si majitele v katastru nemovitostí, vyžadujte osobní prohlídku a neposílejte žádné zálohy předem. Nemusí jít nutně o podvod, ale nemovitost může mít vady, které nejsou patrné z inzerátu.

Rezervační poplatky nebo nájem předem

Varovný signál: Majitel vyžaduje odeslání rezervačního poplatku, první splátky nájmu, zálohy nebo jiné platby předem, často i dřív, než vůbec proběhne prohlídka bytu.

Co dělat: Neposílejte nikomu peníze bez smlouvy. I v případě rezervačního poplatku před koupí nemovitosti se podepisuje rezervační smlouva. Sice je podle zákona závazná i ústní dohoda, ale pokud bez písemné smlouvy pošlete peníze někomu, koho neznáte, bude se případně peníze zpět vymáhat jen obtížně. Posílat zálohy nebo první platby ještě před prohlídkou bytu také není obvyklé.

Odeslání osobních informací a dokladů

Varovný signál: Máte poslat e-mailem své osobní informace (rodné číslo, číslo občanského průkazu apod.), skeny osobních dokladů nebo své fotografie.

Co dělat: Podvodníci z vás nemusí chtít dostat jen peníze. Hodnotná je pro ně i vaše “digitální identita”, zvláště skeny osobních dokladů a fotky. Proto tyto informace a dokumenty nikomu neposílejte elektronicky. Výjimkou jsou údaje nutné k podpisu kupní nebo nájemní smlouvy, ale ty se obvykle neposílají, dokud pronájem nebo koupě nejsou dohodnuté.

Komunikace jen přes e-mail

Varovný signál: Autor inzerátu nechce komunikovat přes telefon nebo osobně, jen přes e-mail. Často k tomu má nějaké “vysvětlení”, např. že musel nebo musela odjet do zahraničí.

Co dělat: Buďte ostražití, jestli nepřijde žádost o odeslání zálohy nebo osobních dokladů. Snažte se s majitelem spojit alespoň telefonicky. Pokud se bude “vytáčet”, je to další varovný signál. Podvodníci totiž bývají i ze zahraničí a česky vůbec neumí, takže potřebují používat překladače.

Inzerát napsaný špatnou češtinou

Varovný signál: Inzerát je napsaný s mnoha pravopisnými chybami a některé věty nedávají smysl. Případně majitel komunikuje špatnou češtinou, i když se tváří, že je Čech nebo Češka.

Co dělat: Špatná čeština sama o sobě nemusí znamenat podvod. Skutečné inzeráty mohou podávat cizinci nebo Češi, co jen nedávali ve škole pozor. Dávejte si ale pozor, pokud to bude v kombinaci s jiným varovným signálem, např. pokud bude majitel chtít poplatek předem nebo komunikovat jen přes e-mail.

Údajný majitel mlží ohledně vlastnictví

Varovný signál: Údaje v katastru nemovitostí neodpovídají údajům osoby, která chce nemovitost prodat nebo pronajmout. Ta navíc nedokáže přesně zdůvodnit svůj vztah ke skutečnému majiteli nebo majitelce a nechce předat kontakt.

Co dělat: Někteří podvodníci údajně zachází tak daleko, že si pronajmou byt nebo dům např. přes službu Airbnb, pořádají tam prohlídky, a pak vybírají rezervační poplatky nebo zálohy, i když s nemovitostí nemají nic společného. V takovém případě se dožadujte kontaktu na skutečné majitele podle katastru nemovitostí.

Pomohl vám tento článek?