Na vašem soukromí nám záleží

K zajištění funkčnosti webového Poreseno.cz používáme soubory cookies. cookies a dále k analýze Vaší návštěvnosti. Sbíráme anonymní data, která poté vyhodnocujeme za účelem optimalizace webového portálu. Více se dozvíte v podmínkách užívání.

Obsah článku

Záruka na auto

Záruka na nové auto nebo auto koupené z autobazaru platí 2 roky. Pokud auto kupujete od soukromníka, platí záruka na skryté vady 6 měsíců.

Záruka na nové auto

Základní záruční doba při koupi nového auta jsou 2 roky. V této lhůtě se záruka řídí Občanským zákoníkem.

Záruka se vztahuje na opotřebení nebo vady dílů, nezahrnuje tedy např. vady způsobené havárií nebo živly. Na to je pojištění auta.

Některé automobilky nabízejí i delší záruku, ovšem po uplynutí základních dvou let se podmínky mohou měnit. Obvykle záleží na dodržování pravidelných servisních kontrol. Záruční podmínky můžete najít v kupní smlouvě nebo přiložených dokumentech.

Většina automobilek nabízí také delší záruční programy za příplatek.

Záruka na ojeté auto z autobazaru

Záruka platí podle Občanského zákoníku 2 roky.

Záruka se vztahuje na skryté vady. Tedy ty vady, které byly popsané v kupní smlouvě, inzerátu nebo byly viditelné při prohlídce vozu před koupí, nelze reklamovat.

Kdo má povinnost prokazování, tj. kdo musí prokázat, že v době koupě na autě reklamovaná vada nebyla, záleží na době od podpisu kupní smlouvy. Do 6 měsíců od podpisu kupní smlouvy je povinnost prokazování na autobazaru. Od 6 měsíců dál je povinnost prokazování na kupujícím.

Záruka auto koupené od soukromníka

Záruka platí podle Občanského zákoníku 6 měsíců.

Záruka se vztahuje na skryté vady. Tedy ty vady, které byly popsané v kupní smlouvě, inzerátu nebo byly viditelné při prohlídce vozu před koupí, nelze reklamovat. Povinnost prokazování, tj. kdo musí prokázat, že v době koupě na autě reklamovaná vada nebyla, je na kupujícím.

Pomohl vám tento článek?