Na vašem soukromí nám záleží

K zajištění funkčnosti webového Poreseno.cz používáme soubory cookies. cookies a dále k analýze Vaší návštěvnosti. Sbíráme anonymní data, která poté vyhodnocujeme za účelem optimalizace webového portálu. Více se dozvíte v podmínkách užívání.

Obsah článku

Stanovení ceny auta

Čím vyšší předpokládaná cena auta, tím víc času a případně i peněz se vyplatí investovat do stanovení co nejpřesnější ceny. Stanovení ceny se hodí i v případě, kdy chcete auto prodat autobazaru. Pro vyjednávání s autobazary nebo soukromými zájemci si předem stanovte minimální cenu, pod kterou nepůjdete.

Mobilní aplikace Carolina

Mobilní aplikace od společnosti Cebia. Nabízí možnost zdarma odhadnou tržní cenu auta na základě údajů z VIN kódu a počtu najetých kilometrů. Zobrazí také inzeráty na podobná auta. Do aplikace je potřeba se registrovat, počet bezplatných ocenění aut je omezen na 5.

Online odhad ceny přes AUTOTRACER

V rámci služby prověření vozidla na webu Zkontrolujsiauto.cz si můžete nechat odhadnout cenu vozidla. Cena je 599 Kč. V ceně je zahrnutá kontrola historie vozidla, kterou lze použít v inzerátu nebo při jednání se zájemci.

Porovnání inzerátů

Cenu se můžete pokusit odhadnout porovnáním inzerátů na velkých inzertních webech. Cena v inzerátech ovšem není částka, kterou za auto při prodeji dostanete. Pokud budete prodávat auto přímo autobazaru nebo na komisní prodej, musíte od částky odečíst provizi autobazaru.

Při porovnávání hledejte podle těchto parametrů:

  • značka a model
  • varianta
  • rok výroby
  • výkon motoru
  • počet najetých kilometrů
  • stav (tedy opotřebení, opravená i neopravená poškození)

Ocenění autobazarem online

Řada velkých autobazarů nabízí ocenění online na základě vyplnění formuláře a zanechání kontaktních údajů (výsledky vám pošlou e-mailem nebo vám zavolají). Ve většině případů autobazaru zanecháte své kontaktní informace, takže se připravte na to, že vám budou psát a volat například i s nabídkami nákupu nového vozu.

Odhadovaná cena přes online formuláře je nezávazná a obvykle bývá vyšší, než cena, kterou vám při vyjednávání reálně nabídnou. Obvykle se při prohlídce vozu najdou důvody, proč autobazar původně navrhovanou cenu sníží.

Ocenění přímo v autobazaru

Autobazary nabízejí ocenění vozu na počkání, i když "na počkání" může znamenat i několik hodin. Pokud máte čas, projeďte více autobazarů. Obvykle vás budou na místě přesvědčovat, že lepší cenu nedostanete, což může, ale spíš nemusí být pravda. Pokud mají o auto opravdu zájem, můžete se k nim později vrátit.

Ocenění nezávislým technikem

Pokud máte dobré zkušenosti s autoservisem nebo mechanikem, který se o auto staral, zeptejte se na odhad prodejní ceny. Oficiálně tuto službu ale autoservisy obvykle nenabízí.

Pomohl vám tento článek?