Na vašem soukromí nám záleží

K zajištění funkčnosti webového Poreseno.cz používáme soubory cookies. cookies a dále k analýze Vaší návštěvnosti. Sbíráme anonymní data, která poté vyhodnocujeme za účelem optimalizace webového portálu. Více se dozvíte v podmínkách užívání.

Sousedské spory a jak je řešit

Snažte se řešit spory nejprve domluvou. Až když domluva nezabere, obraťte se na bytové družstvo nebo společenství vlastníků jednotek. Pokud spor nelze vyřešit ani přes družstvo nebo společenství, nezbývá než se obrátit na soud nebo, v některých případech, na městskou policii nebo hygienickou stanici. V případě, že problémoví sousedé nejsou přímými vlastníky bytu, ale bydlí v nájmu, můžete se zkusit obrátit na vlastníka, a až poté na společenství vlastníků.

Postup řešení dlouhodobých problémů se sousedy je tedy obvykle následující:

  1. pokusit se rozumně domluvit
  2. obrátit se na vlastníka bytu, pokud jsou problémoví sousedé v bytě v nájmu
  3. obrátit se na družstvo nebo společenství vlastníků
  4. zavolat policii nebo hygienu, pokud jde o situace jako rušení nočního klidu, zdraví ohrožující hygienické podmínky nebo podezření na nebezpeční chování
  5. podat soudní žalobu

Pamatujte také na následující pravidla:

  • Pokud došlo ke škodě na bytě nebo na společných prostorách (protečení vody, poškozené dveře apod.), udělejte si dokumentaci - fotky, videa, případně si vyžádejte policejní zprávu, pokud situaci musela řešit policie.
  • Když nefunguje rozumná domluva se sousedy, začněte komunikovat písemně. Pokud by v budoucnu došlo až na soudní spor, bude potřeba mít doloženo alespoň e-mailovou komunikací, že jste sousedy informovali o problémech a vyzývali je k nápravě.

Pomohl vám tento článek?