Na vašem soukromí nám záleží

K zajištění funkčnosti webového Poreseno.cz používáme soubory cookies. cookies a dále k analýze Vaší návštěvnosti. Sbíráme anonymní data, která poté vyhodnocujeme za účelem optimalizace webového portálu. Více se dozvíte v podmínkách užívání.

Obsah článku

Pokuty za dopravní přestupky

Pokuty za dopravní přestupky se dělí dle závažnosti. Lze je zaplatit ihned na místě, nebo následně do 14 dnů na základě vystaveného bloku. Pokutu je vždy nutné uhradit, jinak se celá záležitost předává dál správnímu orgánu, v tomto případě je pak nutné uhradit další poplatky. Výše pokut se pohybuje od 1 500 Kč až do 25 000 Kč, dle závažnosti přestupku.

Dopravní přestupky jsou rozdělené do 4 kategorií na: Malé, Střední, Velké a Vysoké. (Zákon č. 361/2000 Sb. o silničním provozu)

První variantou uhrazení je zaplacení pokuty v hotovosti ihned na místě, v jiném případě policista vystaví blok na pokutu na místě nezaplacenou spolu se složenkou, kterou lze uhradit převodem z účtu, složenkou, nebo na útvaru, kterým byla pokuta udělena a to nejpozději do 14 dnů od spáchání přestupku. Tehdy není účtován žádný další poplatek.

Bez jakých dokladů nesmím řídit vozidlo?

Při kontrole je vždy nutné mít u sebe platný občanský průkaz, řidičský průkaz a malý technický průkaz, skutečnost, že řidič nemá kterýkoliv z těchto dokladů je sama o sobě pokládána za přestupek, za který hrozí pokuta v řádech až několika tisíc korun, viz. tabulka níže.

Musím pokutu vždy uhradit?

Pokutu je třeba vždy uhradit a to v plné výši, v opačném případě je celá událost předána správnímu orgánu, který vyzve občana k uhrazení v náhradní lhůtě spolu s dalšími poplatky spojenými se správním řízením. Některé přestupky, například požití alkoholu či omamných látek a následné řízení, nelze řešit na místě a přestupek je vždy předán správnímu orgánu k dalšímu jednání. Pokud ani tehdy není pokuta uhrazena, správní orgán může přikročit k jejímu vymožení (srážky ze mzdy, soudní exekuce).

Spolu s finančním postihem u některých dopravních přestupků také hrozí odebrání až 7 bodů a zákaz řízení na dobu až 36 měsíců.

Od 1. ledna 2022 může policie i při běžné silniční kontrole nenechat dlužícího řidiče odjet, pokud pokutu neuhradí ihned na místě kontroly. Také je možné vozidlu na místě udělit botičku, nebo odebrat registrační značky.

Pokud se nejedná o pokutu na místě, je poslána na adresu trvalého bydliště obvykle v řádu několika týdnů až měsíců. Nejdelší možná doba pro doručení jsou 3 roky. Po této lhůtě je pokuta promlčena a již ji nelze vymáhat. Postup placení a další sankce jsou stejné, jen s rozdílem, že lhůta na zaplacení pokuty je 30 dnů ode dne doručení.

Konkrétní postihy za jednotlivé přestupky

Telefon za volantemaž 2 500 Kč
Jízda na červenouaž 5 000 Kč
Jízda pod vlivem alkoholuaž 25 000 Kč
Parkování na místě pro invalidyaž 2 500 Kč
Jízda bez pásuaž 1 500 Kč
Porušení zákazu zastavení nebo stáníaž 1 500 Kč
Vyhazování věcí z auta za jízdyaž 1 500 Kč
Špatné parkováníaž 1 500 Kč
Zapomenuté dokladyaž 1 500 Kč
Nerozsvícená světlaaž 1 500 Kč
Nedání přednosti v jízděaž 2 500 Kč
Neprokázání totožnostiaž 2 500 Kč
Ohrožení, omezení chodceaž 2 500 Kč
Nezastavení vozidla před přechodemaž 2 500 Kč
Překročení rychlosti o méně než 10 km/haž 1 500 Kč
Překročení rychlosti o 20 km/haž 1 500 Kč
Překročení rychlosti 30 km/haž 2 500 Kč

Uvedené částky jsou nejvyšší možné, pokud je pokuta uhrazena na místě, nebo uhrazená po doručení. Skutečná výše pokuty je obvykle nižší. Neplatí pro pokuty řešené ve správním řízení, kde je jejich výše zpravidla větší.

Co když vozidlo řídí někdo jiný?

V případě, že vozidlo řídil jiný člověk, než majitel a ten tuto skutečnost zapře, majitel je povinen uhradit pokutu v zákonné lhůtě. Pokud se jedná o pokutu na místě, v protokolu jsou uvedené údaje o řidiči vozidla a tak následky nese skutečný řidič.

Pro případ prodeje vozidla

Kvůli výše uvedenému je velmi důležité při prodeji vozidla trvat na okamžitém přepsání na nového majitele. Přepis je možné provést na jakémkoliv obecním úřadu s rozšířenou působností na odboru dopravy. S sebou je nutné mít platný občanský průkaz původního, i nového vlastníka, velký technický průkaz, osvědčení o registraci vozidla a doklad o nabytí vozidla. Pro podání žádosti o přepis vozidla je stanovena zákonná lhůta 10 pracovních dnů.

Zdroje: mdcr.cz, cebia.cz

Pomohl vám tento článek?