Na vašem soukromí nám záleží

K zajištění funkčnosti webového Poreseno.cz používáme soubory cookies. cookies a dále k analýze Vaší návštěvnosti. Sbíráme anonymní data, která poté vyhodnocujeme za účelem optimalizace webového portálu. Více se dozvíte v podmínkách užívání.

Obsah článku

Koupě nového auta

Nové auto můžete koupit přímo od výrobce, což obvykle trvá i několik měsíců, nebo z autosalonu, kde si ale nemůžete udělat vlastní konfiguraci. Kupní smlouvu zařizuje prodejce, vy si zajišťujete povinné ručení, pojištění, povinnou a další výbavu. Záruka trvá ze zákona 2 roky, při dodržení servisních postupů i déle.

Výběr auta a kde ho koupit

Více o alternativách k novému auto a kritériích, podle kterých vybírat značku a model.

Nové auto můžete koupit:

  • přímo od výrobce
    • Výhodou je možnost konfigurace vozu, nevýhodou delší čekací lhůty v řádu měsíců nebo i více než rok.
  • skladem z autosalonu
    • Výhodou je dostupnost (nemusíte čekat na sestavení vozu), ale zase nemáte možnost si zvolit vlastní konfiguraci vybavení, barvy atd.

Kupní smlouva a převod auta

Kupní smlouvu a ostatní papírování zařizuje prodejce. Při koupi nového auta přes autorizované prodejce obvykle stačí jedna návštěva, nemusíte pak auto přihlašovat nebo připravovat kupní smlouvu. Prodejce auto přihlásí za vás na základě plné moci, kterou podepíšete při koupi vozu.

Na vás je zařídit si k autu pojištění, dodatečné vybavení (např. startovací kabely, kanystr apod.) a případně dálniční známku. Více o tom, co dělat po koupi auta.

U některých prodejců si můžete zřídit i povinné ručení, ale doporučujeme si podmínky srovnat v jednom z online srovnávačů. Více informací o povinném ručení.

Záruka

Základní záruční doba při koupi nového auta jsou 2 roky. V této lhůtě se záruka řídí Občanským zákoníkem. Záruka se vztahuje na opotřebení nebo vady dílů, nezahrnuje tedy např. vady způsobené havárií nebo živly. Na to je pojištění auta.

Některé automobilky nabízejí i delší záruku, ovšem po uplynutí základních dvou let se podmínky mohou měnit. Obvykle záleží na dodržování pravidelných servisních kontrol. Záruční podmínky můžete najít v kupní smlouvě nebo přiložených dokumentech.

Většina automobilek nabízí také delší záruční programy za příplatek.

Pomohl vám tento článek?