Na vašem soukromí nám záleží

K zajištění funkčnosti webového Poreseno.cz používáme soubory cookies. cookies a dále k analýze Vaší návštěvnosti. Sbíráme anonymní data, která poté vyhodnocujeme za účelem optimalizace webového portálu. Více se dozvíte v podmínkách užívání.

Obsah článku

Komisní prodej auta

Komisní prodej auta se podobá přímému prodeji v autobazaru, ale místo toho, aby autobazar koupil auto přímo, zprostředkuje jeho prodej na své ploše.

S autobazarem podepíšete smlouvu o komisním prodeji. Při prodeji auta novému majiteli by měl všechno další papírování zařídit autobazar.

Příprava před návštěvou autobazaru

Auto umyjte a ukliďte. Zdá se to jako drobnost, ale hraje to roli.

Připravte si všechno vybavení (např. letní/zimní sadu pneumatik) a dokumenty (malý a velký techničák, případně servisní knihu).

Pokud jste si nechali vypsat historii vozu z některého z online nástrojů (např. mobilní aplikace Carolina nebo AUTOTRACER), vytiskněte si výpis nebo si ho připravte v elektronické podobě.

Servisní prohlídka

Před návštěvou autobazaru není nutné dělat servisní prohlídku, dělá se až evidenční prohlídka na STK, kterou zajišťuje autobazar.

Pokud ale prodáváte auto s vyšší hodnotou a sami nemáte odbornost posoudit vady vozidla, vyplatí se nechat předem zkontrolovat auto v servisu:

  • Výsledkem kontroly bude popis stavu auta a případných vad. Při vyjednávání s autobazary tak budete mít v ruce podklady.
  • Služba stojí kolem 2 000 Kč.
  • V ceně bývá i prověření historie vozu v online databázích (např. od společnosti Cebia).

Výběr autobazaru

Vytipujte si několik autobazarů ve svém okolí. Zkuste si najít jejich hodnocení a zkušenosti zákazníků, jestli některý z nich není známý nekalým jednáním.

Kontaktujte vybrané autobazary, popište jim co nejpřesněji své auto a zeptejte se na podmínky komisního prodeje. Zajímejte se o provizi autobazaru (případně jakou částku si přidají k prodejní ceně) a případné další poplatky, např. za dřívější vyzvednutí vozu.

Vyberte si autobazar s nejlepšími podmínkami.

Komisní smlouva

S autobazarem podepisujete komisní smlouvu. Zkontrolujte, zda smlouva obsahuje:

  • správně uvedené identifikační údaje - vaše i autobazaru
  • identifikaci auta, hlavně model, značku, VIN kód a poznávací značku
  • prodejní cenu
    • Prodejní cena se může lišit od částky, kterou máte dostat vy, kvůli provizi autobazaru. Zkontrolujte, jestli je v komisní smlouvě správně uvedená částka, kterou máte dostat vy.
  • popis stavu a vybavení auta
    • počet najetých kilometrů
    • případné vady a poškození
    • příslušenství - počet klíčů, servisní kniha, kola, povinná výbava, kamera, pneumatiky atd.
    • chybějící části a příslušenství (např. rezerva)
  • postup převedení vozu
    • Autobazar by měl v případě úspěšného prodeje auta zařizovat veškeré náležitosti (evidenční kontrolu na STK, převod vozu). Zkontrolujte, jestli je tento postup v komisní smlouvě popsán v souladu tím, co jste si domluvili s autobazarem.

Zvláštní pozornost věnujte popisu stavu a známých vad auta, protože na základě toho se bude řešit případná reklamace. Pokud by některá z vad nebyla popsána ve smlouvě, mohl by autobazar, resp. nový majitel, později tvrdit, že šlo o skrytou vadu, a požadovat kompenzaci.

Postup převodu auta

Samotný převod auta včetně evidenční kontroly na STK nebo zaplacení ekologické daně by měl zprostředkovat autobazar na základě plné moci.

Ukončení povinného ručení

Povinné ručení můžete vypovědět až po podpisu kupní smlouvy s novým majitelem, ne po podpisu komisní smlouvy!

Po podpisu kupní smlouvy pošlete své pojišťovně žádost o zrušení povinného ručení, případně také havarijního pojištění. Postup žádosti se může lišit pro každou pojišťovnu. Může být vyžadováno přiložení kopie podepsané kupní smlouvy.

Záruka

Po dobu 6 měsíců od podpisu kupní smlouvy ručíte za skryté vady. Skryté vady jsou ty, které nebyly popsány v kupní smlouvě nebo nebyly patrné při prohlídce auta. Proto je důležité ujistit se, že v kupní smlouvě bude stav vozu přesně popsaný.

Prokazovací povinnost je na autobazaru.

Pomohl vám tento článek?