Na vašem soukromí nám záleží

K zajištění funkčnosti webového Poreseno.cz používáme soubory cookies. cookies a dále k analýze Vaší návštěvnosti. Sbíráme anonymní data, která poté vyhodnocujeme za účelem optimalizace webového portálu. Více se dozvíte v podmínkách užívání.

Obsah článku

Kde koupit auto

Nové auto můžete koupit přímo od výrobce, u autorizovaných prodejců, v autobazaru nebo u certifikovaných prodejců ojetých aut, přes inzerát nebo ze zahraničí.
Nová auta koupená přímo od výrobce nebo u autorizovaných prodejců mají lepší záruku a vydrží déle, ale oproti koupi přes autobazar nebo inzerát jsou dražší a máte menší výběr modelů.

Nové auto přímo od výrobce

Pokud máte vybranou značku a model auta, které chcete koupit, vyhledejte přímo stránky výrobce, případně navštivte autorizovaný autosalon.

VýhodyNevýhody
možnost konfigurace autavyšší cena
zárukačekací doby na sestavení nového auta jsou v řádu měsíců, v poslední době (hlavně kvůli nedostatku čipů) v některých případech i více než rok
jistota, že je auto bez vad

Autorizovaní prodejci

Auto nemusíte kupovat přímo od výrobce, ale např. z autosalonu.

VýhodyNevýhody
Vozy jsou často skladem, takže nemusíte čekat měsíce na sestavení.Nemáte možnost nakonfigurovat si vůz přesně podle svých požadavků.

Programy nákupu ojetých vozů u certifikovaných prodejců

Někteří výrobci mají vlastní programy na nákup ojetých vozů u certifikovaných prodejců. Mají vlastní servisní kontroly aut, garance a benefity.

Mezi největší takové programy patří ŠKODA Plus nebo Das WeltAuto.

VýhodyNevýhody
Auta jsou spolehlivě prověřená a obvykle se zárukou.O něco vyšší cena než v autobazarech nebo přes inzeráty.
Riziko stočených kilometrů nebo zamlčení vad je nízké.
Tyto programy také často nabízejí další služby, jako možnosti financování a pojištění.

Autobazar

Autobazary nabízejí auta buď v přímém prodeji (vlastníkem je autobazar) nebo v komisním prodeji (vlastníkem je někdo jiný, autobazar pouze zprostředkovává).

Komisní prodej odpovídá spíše nákupu na inzerát, protože obvykle kupujete přímo od fyzické osoby a autobazar za nic neručí, pouze zprostředkovává.

VýhodyNevýhody
nižší cenynejistota, jestli auto nebylo bourané nebo nemá stočené kilometry
dostupnost

Přes inzerát

Nákup auta přes inzerát může být levnější, ale také problematický. Pokud nemáte dostatek znalostí k posouzení technického stavu kupovaného auta, je vhodné s sebou vzít někoho, kdo má.

VýhodyNevýhody
nižší ceny (nemusí platit vždy)často neúplné nebo zavádějící inzeráty
možnost najít starší modely, které v autobazarech nebo autosalónech nejsou k dostánípotřeba pečlivé kontroly technického stavu vozidla
přepis vozidla a další administrativní úkony musíte řešit přímo s majitelem

Weby s inzeráty na nákup/prodej aut:

Ze zahraničí

Nákup v auta ze zahraničí je poměrně náročný, protože kromě vyzvednutí auta zahrnuje také nutnost zařízení převozní značky a přihlášení auta.

VýhodyNevýhody
v zahraničí lze nalézt modely vozů, které v ČR nejsou k dostáníčas a náklady na převoz auta
můžete najít auto, které je k dostání v ČR, ale např. v Německu je za lepší cenunutnost zařízení převozní značky a přihlášení vozidla

Existují služby, které zprostředkují dovoz auta ze zahraničí včetně kontroly vozu a vyřízení úředních náležitostí, samozřejmě ale za poplatek, který se pohybuje okolo 15 000 Kč a víc.

Služby nabízející zprostředkování dovozu:

Obecně se dá říct, že nákup auta v zahraničí má smysl jen ve chvíli, kdy máte vybraný specifický model, který v ČR nejde sehnat, a pokud kupujete dražší auto.

Od rodiny/známých

VýhodyNevýhody
Nikdo vám asi nenabídne lepší cenu a důvěryhodnost.Přepis vozidla a další administrativní úkony budete stejně muset vyřešit.

Pomohl vám tento článek?